فرش دستباف از ظرفیتهای خوب کرمانشاه برای رفع بیکاری است
فرش دستباف از ظرفیتهای خوب کرمانشاه برای رفع بیکاری است
فرش دستباف از ظرفیتهای خوب کرمانشاه برای رفع بیکاری است
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، یکی از فعالان حوزه فرش در شهرستان ملایر مطرح میکند؛ در سال ۹۸ تصمیم گرفتم بجای راه اندازی کارگاه قالیبافی در کاشان، یک کارگاه قالیبافی در ملایر راه اندازی کنم تا برای همشهریانم اشتغال ایجاد شود، پس از دوندگیهای بسیار و عدم حمایت هیچ ارگانی از اداره صمت گرفته تا فرمانداری، تصمیم گرفتم خانهام را بفروشم و کارگاه را راه اندازی کنم. خانهای که حالا قیمتش چندین برابر شده اما کارگاه بدلیل عدم حمایت مسئولان و نیز شیوع بیماری کرونا، رونق چندانی ندارد. کارگاهی که با ظرفیت ۳۰ دار قالی ۹ متری، تنها با ۱۰ دار قالی به کار خود ادامه می دهد.
نبود بازاریابی های قوی برای فرشهای دستباف رشت
ایسنا/گیلان پیشران فرش دستباف در رشت گفت: به دلیل نبود بازاریابی قوی، فرشهای دست باف رشت به نام تبریز و قم فروخته میشوند.
صغری رضایی در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه ۲۵ سال است که در حوزه فرش بافی رشت فعالیت دارد و علاوه بر بافندگی هنرجویانی را هم برای بافت فرش دستباف آموزش داده است، گفت: بازار نه چندان مطلوب فرش دستباف در رشت موجب شده است که حتی کارآموزان با استعداد این شهرستان انگیزهای برای ماندگاری در این حرفه نداشته باشند.
مقالات دیگر: دندانپزشکی امیرآباد
وی افزود: تابلو فرش اصلا بازار خوبی ندارد و فقط وضعیت بازار قالی و قالیچه در سالهای اخیر بهتر شده است.
رضایی ادامه داد: بافندگان شهرستان رشت فرشهای بسیار با کیفیتی میبافند اما از آنجاییکه بازاریابی خوبی برای فرشهای بافته شده در گیلان صورت نگرفته است به نام های فرشهای تبریز و قم فروخته میشوند.
وی خاطرنشان کرد: وابستگی بافت فرش در گیلان برای تهیه اقلام مورد نیاز بافت فرش به شهرهای قم و تبریز موجب شده است که ارزش فرش گیلان در کشور شناسانده نشود و حتی خود گیلانیها هم برای خرید فرش دستباف به دنبال برندهای تبریز و قم باشند.
پیشران فرش دستباف در رشت گفت: گرانی مواد اولیه دغدغههای بافندگان فرش دستباف را دو چندان کرده است و همه این مشکلات موجب شده است که نه تنها از تعداد کارآموزان جدید من برای فرش دستباف کم شود بلکه میزان تولید و بافت فرش را کاهش دهیم.
مقالات مشابه دیگر: شستشوی فرش ترک
«تابلو فرش دستباف المپیک توکیو» رونمایی شد/ اهدای یک تخته فرش به کمیته بین المللی المپیک
یک کارآفرین حوزه فرش:
صنعت فرش کشور بیشتر تحت تاثیر خودتحریمی قرار دارد
ایسنا/آذربایجان شرقی یک کارآفرین در حوزه صنعت فرش با بیان اینکه بازار فرش در وضعیت راکد قرار دارد و فروش، بسیار کم است، گفت: کرونا و اصل تحریمهای خارجی بر کشور تنها یک عامل برای این وضعیت میتوانند باشند اما عنصر خودتحریمی، عامل در عامل بازار راکد فرش بوده و صنعت فرش کشور بیشتر تحت تاثیر خودتحریمی قرار گرفته است.
مراد بیشک، مدیرعامل یکی از شرکتهای تعاونی حوزه فرش در تبریز است که با آغاز فعالیت شرکت خود در سال ۹۵ در جهت تولید و بافندگی فرشهای درشت بافت و ریزبافت اقدام به کارآفرینی کرده و تاکنون برای حدود ۳۰۰ نفر اشتغال زایی کرده و حتی در سال ۹۸ نیز به عنوان تعاونی برتر استان معرفی شده است؛ همچنین او یکی از پیشرانهای طرح ملی توسعه مشاغل خانگی است که در حیطه درآمدزایی و ایجاد اشتغال خانگی فعالیت میکند.
وی با حضور در دفتر خبرگزاری ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی، با بیان اینکه بافت اولین فرش دستبافت دایرهای هریس-مهربان (درشت بافت) به نام وی به ثبت رسیده است، متذکر شد: با آغاز بافت این نوع فرش، به طور مستقیم حداقل برای ۱۵ نفر شغل ایجاد شده که اکنون این افراد در حال فعالیت هستند.
وی با بیان اینکه توانسته برای حدود ۳۰۰ نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم شغل ایجاد کند و اگر حمایت شود میتواند این تعداد را افزایش دهد، افزود: از صفر تا ۱۰۰ تولید و فروش فرش را به تنهایی در شرکت تعاونی خود انجام میدهم.
لزوم توجه بیشتر مسئولان به حوزه فرش
بیشک با تاکید بر اینکه مسئولان امر در رابطه با صنعت فرش ایران و به خصوص تبریز دچار غفلت شدهاند، گفت: تبریز پایتخت فرش دستبافت دنیا است و حتی این صنعت به عنوان دومین صنعت ارزآور کشور محسوب میشود اما دولت و نهادهای ذی ربط آنگونه که به صنعت نفت اهمیت میدهند، به حوزه فرش توجه ندارند.
موانع بر سر تولید فرش
وی با انتقاد از پروسههای طولانی مدت بروزرسانی، اخذ مالیات و ... شرکت تعاونی، ادامه داد: با توجه به تاکیدات و فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی بر مانع زداییها از مسیر تولید داخلی، مسئولان نیز باید این سخن را سرلوحه خود قرار دهند و مانعهای بیجا و به درد نخور را از مقابل راه فعالان و تولیدکنندگان بردارند تا کار و حرفه به سرعت پیش برود، در حالی که برای حوزه فرش یک نهاد مشخص پاسخگوی مشکلات تولیدکنندگان نیست و کارهای اداری آنقدر به طول میانجامد که باعث دلسردی تولیدکننده میشود.
وی گفت: تبلیغات مناسب و سرمایه گذاریها برای معرفی فرش تبریز و زمینه برای حضور مشتریان خارجی در نمایشگاههای داخلی تبریز تاکنون چندان وجود نداشته است و ما مجبور هستیم تا با تقبل هزینههای بالا محصولات خود را در وضعیت راکد کنونی برای فروش به تهران ببریم.
این کارآفرین حوزه صنعت فرش متذکر شد: در خصوص ارائه وام قالی بافان نیز از سوی دولت کم لطفی میشود؛ همچنین عدم بیمه کارکنان حوزه فرش که در طول سه الی چهار سال گذشته شاهد بودیم، دست اندرکاران این حوزه را دلسرد کرده و امیدی برای ادامه فعالیت قالی بافان باقی نمیگذارد.
وجود ۲۵۰ هزار قالی باف در آذربایجان شرقی
وی با اشاره به وجود نزدیک به ۲۵۰۰ فروشگاه فرش در تبریز، گفت: حدود ۲۵۰ هزار نفر به طور مستقیم و حدود ۷۰۰ هزار نفر به طور غیرمستقیم در صنعت فرش دستبافت در آذربایجان شرقی در حال فعالیت هستند که این آمار، نشاندهنده توجه و اهمیت مردم استان به صنعت فرش است اما متاسفانه در مقابل این حجم عظیمی از توجه، از طرف مسئولان حمایتی دریافت نمیکنیم و با تداوم این روند به نظر میرسد عنوان مهدفرش دستباف از تبریز گرفته شود.
وی افزود: قالی بافی، کار بسیار سختی است که باید چندین ساعت بدون حرکت پشت دار قالی نشست که این امر باعث شده قالی بافان با عوارضی چون دیسک کمر، مشکلات چشم، درد دستان، آرتروزهای زانو و ... دست و پنجه نرم کنند و مخارج پزشکی بالایی برایشان ایجاد شود و حتی اکنون اکثریت قالی بافان مستاجر هستند.
بیشک اظهار کرد: تولیدکننده فرش در کشور زیاد است اما متاسفانه بازار هدف برای این حوزه نداریم و برای آن برنامهای هم تدوین نشده است. در این حوزه هیچ تشویق و حمایتی از قالی بافان انجام نمیگیرد، در حالی که مسئولان نهادهای استانی و شهرستانی میتوانند با تشویق مردم به خرید فرشهای دستباف الگویی برای جامعه باشند.
وی با بیان اینکه با هر دار قالی که شروع به بافت فرش بر روی آن شود، ۲۲ نوع شغل پابرجا میماند، افزود: فرش ایران در دنیا زبانزد است اما در داخل کشور خودمان بسیاری از افراد فرشهای خارجی به خصوص فرش ترکیه را خریداری میکنند در حالی که جنس این فرشهای خارجی از نوع پلاستیکی است و برای سلامت انسان مضر هستند.
خرید فرشهای دستبافت؛ گزینه خوب برای سرمایه گذاری
وی ادامه داد: خرید فرشهای دستبافت، سودده و گزینه خوب سرمایه گذاری هست و میتوان فرش دستباف دست دوم را حتی با قیمتی بالاتر از قیمت خریداری شده فروخت، از سوی دیگر این فرشها از جنس نخهای طبیعی بوده و بر روی حفظ سلامتی بدن نیز تاثیر میگذارند.
این تولیدکننده حوزه فرش افزود: حمایت از صنعت فرش باید هم از طرف مردم و هم از طرف دولت انجام بگیرد. ارتباط دادن شرکتها با یکدیگر و همچنین استفاده از تولیدات داخلی در نهادهای مختلف کشور، حداقل کاری است که دولت برای رونق اقتصاد کشور میتواند انجام بدهد چرا که انتظار از کشورهای خارجی یک تفکر بیجا و غیرمنطقی است.
وی در ادامه با اشاره به طرح توسعه مشاغل خانگی نیز که به کارفرمایی وزارت تعاون و توسط جهاددانشگاهی اجرا میشود، گفت: به دلیل تعداد بالایی از افراد بیکار در خانهها، هرچقدر که برای توسعه مشاغل خانگی تلاش و کارآفرینی کنیم، باز هم کم است. این طرح توسعه مشغال خانگی یک اقدام بسیار خوبی است که بانوان توانمند و نیازمند بسیاری میتوانند از طریق آن جذب بازارکار شوند.
وی با بیان اینکه تمامی اختلافات و تفکرات غلط و کارهای خلاف در جامعه، عمدتا به خاطر بیکاری انجام میگیرد، افزود: ما با ایجاد اشتغال میتوانیم این عوامل را به حداقل برسانیم.
بر اساس این گزارش، کارفرمای طرح ملی توسعه مشاغل خانگی، معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مجری ستادی آن معاونت آموزشی و کارآفرینی جهاد دانشگاهی و همچنین ناظر ستادی آن دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی بوده و مجریان استانی نیز واحدهای استانی جهاد دانشگاهی هستند.
طرح مطالعات، ساماندهی، بررسی، استعدادسنجی، توانمندسازی و اتصال به بازار ۵۴ هزار و ۳۰۰ نفر از متقاضیان راه اندازی مشاغل خانگی در ۳۱ استان کشور از جمله آذربایجان شرقی بر اساس الگوی طرح توسعه مشاغل خانگی توسط جهاددانشگاهی اجرا میشود.
این طرح در سطح استان آذربایجان شرقی به تعداد 3000 نفر از متقاضیان مشاغل خانگی اجرا میشود و متقاضیان جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانند به سایت www.inhb.ir مراجعه کنند.
تعصب مرا به سمت نقشه فرش لری کشاند/ صفر تا صد کار را تنها انجام میدهم
عصمت حاتمی بافنده فرش که توانسته چندین کارگاه فرش راه اندازی و نیروهای زیادی را مشغول به کار کند، حدود یکسال است که به دنبال بافت فرش لری است، او از عدم حمایت متولیان و نبود نقشه فرش لری گلایه دارد.
خبرگزاری فارس لرستان- نسرین صفربیرانوند، عصمت حاتمی بافندهای که سال 88 برای سرگرمی و علاقه به فرشبافی روی آورده بود و به دلیل لذتی که از بافت فرش برده کار را ادامه داده است، میگوید: زمانی که روی تابلو فرش بودم تا عمق تار و پود فرش میرفتم وقتی تاری بریده میشد خودم آن را درست میکردم.
وی که سال 89 اقدام به راه اندازی کارگاه کرده بود، مجوز شرکت تعاونی را هم گرفته و دارای چند کارگاه و حدود یکصد نیرو است، سرزندگی ، نشاط و صمیمتی که حاتمی با بافندگان فرش درکارگاهش دارد جلب توجه میکند، دیدن دستهایی که گره میزنند تا نقشی بیافرینند حس خوبی در انسان ایجاد میکند.
او معتقد است: زمانی که شروع به بافتن فرش میکنی آنچنان غرق در طرح و نقشه میشوی که مشکلات و دغدغهها را از یاد میبری و به نوعی به آرامش میرسی، این صحبت حاتمی را مختاری یکی از بافندگان فرش که در کارگاه حضور دارد تایید میکند و میگوید: حدود دوهفته است که آموزش میبینم زمانی که پای دار قالی هستم تمرکزم تنها روی گره و نقشی است که میزنم.
زمانی که از تلویزیون میشنیدم کسی میگفت: عاشق کارم هستم برایم قابل درک نبود و حتی مسخره میکردم اما وقتی خودم به این عرصه ورود کردم متوجه شدم که عشق به کار یعنی چه، حالا من عاشق کار هستم و با وجود مخالفت خانواده همچنان ادامه میدهم خانواده حریف من نمیشوند.
نقشه فرش لری نداریم
حاتمی در مورد نبود نقشه فرش لری میگوید: با اینکه فرش بافان لرستان یکی از بهترین بافندگان هستند اما متاسفانه فرش لری هیچ نقشهی ندارد چند سال پیش خانم هخامنشی نقشه فرش لری را طراحی کرد اما هیچ کس آن را به عنوان نقشه لری قبول ندارد زیرا تغییراتی در این نقشه اعمال شده است
متاسفانه هیچ حمایتی از فرش بافان در لرستان صورت نمیگیرد نه نقشه در اختیار ما قرار میدهند نه تسهیلات خوب حتی طراح خوبی هم نداریم، این در حالی است که فرشبافان لرستان جزو بهترین ها هستند.
شاید بخواهید بخوانید: قالیشویی هفت حوض
مشکل دیگر نبود بازار فروش است، همشهریان ما فرش دست بافت را از تبریز خریداری میکنند و توجهی به فرش تولید شده در استان ندارند.
در استانی مانند رنگ خوب، وام خوب و کارگاه مناسب بای فرشبافان و شرکتهای فرش فراهم است اما ما در لرستان محدود هستیم ما به آنها نمیرسیم چون حمایتی صورت نمیگیرد.
من لیست نیروها را اعلام کردهام اما بیمه نشدهاند تامین اجتماعی که چندین سال است عقب کشیده، قرار است با تسهیلات 5 میلیون تومانی بیمه ایران سه سال سابقه بیمه را برای آنها اعمال کند در حالی که در ابتدا قرار بود بیمه آنها رایگان باشد.
سازمان صنعت و معدن به عنوان متولی باید پیگیر ماجرای نقشه لری باشد و حمایت کند نه اینکه کار را به امان خدا رها کند، چرا نخ و نقشه باید مال تبریز اگر راست میگویند قلعه، لباس سنتی شال و ستره را برای نقشه فرش لری طراحی کنند.
صفر تا صد فرش لری را خودم انجام دادم
یکسال پیش در نمایشگاه بین المللی فرش در تهران حضور پیدا کردم و تابلو فرش و فرشهایی که توسط بافندگان لرستان تهیه شده بودن در غرفه لرستان عرضه کردم یکی از غرفه داران تبریز وقتی به غرفه ما آمد گفت که اینها فرش لری نیست تولید تبریز است من هم تصمیم گرفتم هر طور شده یک نقشه فرش لری تهیه کنم پس از جستجو یک فرش بسیار کهنه و قدیمی در سراب دوره را پیدا کردم و چندین دار را از روی همان نقشه راه اندازی کردم.
نقش این فرش یک حوضچه است تمام نخ و طراحی و رنگ را یعنی از صفر تا صد خودمان انجام دادیم، پشم را از گله دار خریداری و پس از تبدیل به نخ با رنگ گیاهی در یک دیگ بزرگ آن آماده کردم تا در اختیار فرش بافان قرار دهم، و در نمایشگاهی که شهریور برگزار میشود بگویم این فرش لری است.
اندازه این فرشها دو متر و چارکی است ، از شش داری که راه اندازی کردم یک فرش تمام شده و شور و پرداخت آن هم انجام شده است ما بقی هم تا نمایشگاه آماده میشوند، من در نمایشگاه امسال با فرش لری حاضر میشوم اما یک دست صدا ندارد، تنها به دلیل تعصبی که به استان دارم میخواهم بگویم صفر تا صد این فرش مال لرستان است.
این فرش لری اکنون مانند هندوانه دربسته است نمیشود قیمتی تعیین کرد، این فرش به دلیل رنگ طبیعی مشتری خاص خودش را دارد.
وی در مورد زمان بافت تابلو فروش و فرش میگوید: بستگی به اندازه تابلو فرش یا فرش دارد، تابلو فرش به دلیل ظرافتی که دارد زمان بیشتری نیاز داردا ما فرش درشت بافت زمان کمتری میخواهد، یک تابلو فرش یک متری با فرش دو متر و نیمی درشت بافت به لحاظ زمان برابری میکند.
در تابلو فرش گره ریز بیشتر است اما در فرش درشت بافت گره متر است، فرش سه متری سه ماه زمان میبرد اگر به صورت تفریحی باشد، اما اگر مرتب کار شود ظرف دو ماه تمام میشود.
حاتمی در مورد درآمد حاصل از بافت فرش نیز توضیح میدهد: این مورد نیز بستگی به نوع فرش دارد دستمزد بافت یک تابلو فرش حدود چهار میلیون تومان است، فرش درشت بافت هم طبق تعرفه اتحادیه 800 تومان است اما من یک میلیون تومان پرداخت میکنم، یکی از بافندگان ظرف یکسال حدود 9 تابلو فرش آماده کرده با وجود سه فرزند و حدود بیست میلیون تومان درامد کسب کرد.
سالانه دویست متر فرش توسط بافندگان که در کارگاه هستند انجام میشود البته متراژ فرش بستگی به سرمایه دارد، زیرا تولید یک فرش هزینه دارد از خرید نخ کیلویی دویست هزار تومان تا هزینه شور و پرداخت و دستمزد بافندگان از طرفی همانطور که اشاره کردم حمایت چندانی از ما صورت نمیگیرد.
مقالات دیگر: گل فروشی سعادت آباد
نکته دیگر اینکه هزینه راهاندازی کارگاه فرش در حال حاضر کمتر از یکصد میلیون تومان نیست از تهیه دار گرفته تا رهن و اجاره و نخ و ابزار ....
بایدن هم برای دیکتاتورها فرش قرمز پهن میکند
فرشبافان زنجانی از بیمه عشایری استقبال نکردند
فرشبافان زنجانی از بیمه عشایری استقبال نکردند
ایسنا/زنجان مدیر فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: فرشبافان زنجانی از بیمه عشایری استقبال نکردند.
محسن جعفری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به وضعیت بیمه فرشبافان، اظهار کرد: در حال حاضر ۵۲۵۰ نفر از مجموع فرشبافان استان بیمه قالیبافی دارند و این تعداد در مقایسه با تعداد بافندگان بسیار کم است. اگر ظرفیت برای بیمه فرشبافی ایجاد شود، ۱۵ هزار فرشباف واقعی در انتظار بیمه هستند.
وی افزود: در حال حاضر بیمه عشایری برای بیمه کردن فرشبافان به عنوان جایگزین پیشنهاد شده است. استقبال نکردن فرشبافان از این بیمه به دلیل نداشتن دفترچه درمانی، و شرایط بازنشستگی ۶۵ سال است، علاوه برآن پایین بودن حقوق بازنشستگی نیز باعث شده فرشبافان از بیمه عشایری استقبال نکنند.
این مسئول ادامه داد: در سه ماهه اول امسال ۲۹ هزار مترمربع انواع فرش ابریشم، پشم و تابلوفرش تولید و میزان صادرات فرش دستباف با مبدا تولید استان بالغ بر یک میلیون دلار برآورد شده است.
مدیر فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان در رابطه با دلایل بیمه نشدن فرشبافان از جانب تامین اجتماعی، تصریح کرد: تامیناجتماعی زنجان کمبود اعتبار را مشکل اصلی بیمه فرشبافان میداند. بیمه تعداد نفراتی هم که فرشبافان واقعی نبودند قطع شد اما متاسفانه برای جایگزینی آنها اقدام خاصی انجام نشد.
شاید بخواهید بخوانید: قالیشویی زعفرانیه
جعفری یادآور شد: دولتها اعتباری که برای بیمه فرشبافان میدهد ثابت بوده و این موضوع برای جذب بیمهشدگان جدید محدودیت ایجاد کرده و این مهم سبب میشود که تعداد افراد کمتری بیمه فرشبافی دریافت کنند.